2014. augusztus 3., vasárnap

Mária-telep és Hullám-telep

„ …azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom, hogy milyen a filoxéra? Aki nem látta természetben, megismerheti a népszerű füzetekből, amikben le van írva és rajzolva, sokszoros nagyításban. Nálam minden szőlőmunkás kap egy nagyítóüveget, hogy a szőlő gyökerén megvizsgálhassa a gyanús sárga foltot. […] A filoxéra elleni háborút folytatni kell, mert ami rossz van a földön, az tökéletesen el nem vész soha.”

Részlet a "Kertészgazdászati Jegyzetek"-ben, Jókai Mór tollából.
Jókai Mór maga is szőlészkedett, így őt is megijesztette a filoxéra, a többi (főként zalai) szőlősgazdával együtt. A kártevő okozta hatalmas pusztítást sokáig képtelenek voltak megállítani, végül rájöttek, hogy ha homokos talajba áttelepítik a szőlőtőkéket, megállítható, visszafordítható a vész.

Ilyen talaja volt annak a területnek, amely felparcellázását kapta feladatul gróf Széchenyi Imre a tőkék áttelepítése miatt a XIX. század végén. Kezdetben a két területet Mária-telepnek és Hullám-telepnek hívták. Végül Széchenyi összevonta a két telepet, és a Mária-telep nevet adta neki feleségéről, Andrássy Máriáról.

Mostani nevét, Balatonmáriafürdőt 1927-ben kapta, majd községi ranghoz jutott a település.
Lakossága folyamatosan növekedett, de az igazi fejlődés akkortól datálható, amikor 1969-ben elkészült a község kikötője.

Csodálatos hangulatú, nyugodt, csendes balatoni üdülőhely. A sok helyen hagyományőrző oszlopos házak egyedi hangulatot kölcsönöznek a helynek. Remek kikötője, egy fizetős és egy szabad strandja is van. A központi téren találunk klassz éttermeket, az egyiket ki is próbáltuk, és Budapesten soha nem tapasztalt (legalábbis általam) igényes, türelmes kiszolgálásban volt részünk. Ráadásul a pincér még a viccet is értette.
A kikötő felé vezető utcában egy nagyon hangulatos "minimál" büfét találtunk, ahol végre megint falhattam a régi, általam nagyon kedvelt lángost, vizezett tejföl és műsajt nélkül, viszont bőséges feltéttel. Manapság már nagyon ritka, hogy nem akarnak a lángossal is átb....i, régebben minden piacon kapható volt korrekt lángos.
Ha jól emlékszem, a kisfröccs 80(!) forintba került. Minőségi borból!

Szóval jó hely, aki szeretne egy kicsit nyugodtabban pihenni, és elvonulni az átlag balatoni nyüzsgés elől, annak erősen ajánlott.2 megjegyzés :

 1. Nosztalgiázom a gyönyörű fotóid láttán. Mi kétszer nyaraltunk itt, valóban csodás hely. Idén már nem, de jövőre jó lenne újra itt nyaralni. http://indafoto.hu/nevetnijo/image/12666457-fdea0dfd/user

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én soha, de nagyon megfogott a hangulata! Visszatérek! :)
   Köszönöm!

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Rendszeres olvasók

Bejegyzés értesítő e-mail-ben

Rólam ennyit

Fotóm
Budapest, Hungary
„A festőnek nemcsak azt kell festenie, amit maga előtt lát, hanem azt is, amit magában lát. Ha azonban semmit sem lát magában, akkor hagyja abba annak festését is, amit maga előtt lát.” Caspar David Friedrich Azt hiszem, ez a fotózásra is igaz...

Bloggyűjtemény