2014. augusztus 3., vasárnap

Mária-telep és Hullám-telep

„ …azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom, hogy milyen a filoxéra? Aki nem látta természetben, megismerheti a népszerű füzetekből, amikben le van írva és rajzolva, sokszoros nagyításban. Nálam minden szőlőmunkás kap egy nagyítóüveget, hogy a szőlő gyökerén megvizsgálhassa a gyanús sárga foltot. […] A filoxéra elleni háborút folytatni kell, mert ami rossz van a földön, az tökéletesen el nem vész soha.”

Részlet a "Kertészgazdászati Jegyzetek"-ben, Jókai Mór tollából.
Jókai Mór maga is szőlészkedett, így őt is megijesztette a filoxéra, a többi (főként zalai) szőlősgazdával együtt. A kártevő okozta hatalmas pusztítást sokáig képtelenek voltak megállítani, végül rájöttek, hogy ha homokos talajba áttelepítik a szőlőtőkéket, megállítható, visszafordítható a vész.

Ilyen talaja volt annak a területnek, amely felparcellázását kapta feladatul gróf Széchenyi Imre a tőkék áttelepítése miatt a XIX. század végén. Kezdetben a két területet Mária-telepnek és Hullám-telepnek hívták. Végül Széchenyi összevonta a két telepet, és a Mária-telep nevet adta neki feleségéről, Andrássy Máriáról.

Mostani nevét, Balatonmáriafürdőt 1927-ben kapta, majd községi ranghoz jutott a település.
Lakossága folyamatosan növekedett, de az igazi fejlődés akkortól datálható, amikor 1969-ben elkészült a község kikötője.

Csodálatos hangulatú, nyugodt, csendes balatoni üdülőhely. A sok helyen hagyományőrző oszlopos házak egyedi hangulatot kölcsönöznek a helynek. Remek kikötője, egy fizetős és egy szabad strandja is van. A központi téren találunk klassz éttermeket, az egyiket ki is próbáltuk, és Budapesten soha nem tapasztalt (legalábbis általam) igényes, türelmes kiszolgálásban volt részünk. Ráadásul a pincér még a viccet is értette.
A kikötő felé vezető utcában egy nagyon hangulatos "minimál" büfét találtunk, ahol végre megint falhattam a régi, általam nagyon kedvelt lángost, vizezett tejföl és műsajt nélkül, viszont bőséges feltéttel. Manapság már nagyon ritka, hogy nem akarnak a lángossal is átb....i, régebben minden piacon kapható volt korrekt lángos.
Ha jól emlékszem, a kisfröccs 80(!) forintba került. Minőségi borból!

Szóval jó hely, aki szeretne egy kicsit nyugodtabban pihenni, és elvonulni az átlag balatoni nyüzsgés elől, annak erősen ajánlott.







2 megjegyzés:

  1. Nosztalgiázom a gyönyörű fotóid láttán. Mi kétszer nyaraltunk itt, valóban csodás hely. Idén már nem, de jövőre jó lenne újra itt nyaralni. http://indafoto.hu/nevetnijo/image/12666457-fdea0dfd/user

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én soha, de nagyon megfogott a hangulata! Visszatérek! :)
      Köszönöm!

      Törlés