2013. szeptember 22., vasárnap

Utolsó este, utolsó képek - Hegyestű


Utolsó nap, utolsó este, utolsó bejegyzés, utolsó képek.

Egy pár órás rohanás (próbáltam még ebbe a csepp időbe néhány helyszínt belesűríteni) végkifejlete. Mikor csapzottan kiszálltam az autóból, tudtam, hogy kb. egy óra múlva az ábrahámhegyi strandon találkozom a kedvesemmel. (Hogy aztán egy kedves seregély, a hegyesdi képeket mutogatván Alíznak, véleményével a fényképezőgép kijelzőjét illesse kellő távolságból, reptében.) Szóval, nem akartam elkésni a randiról...:)

Nem sok időm volt, sőt azt sem tudtam, nyitva van-e még egyáltalán a Hegyestűhöz vezető kapu. Szinte futva érkeztem zárás előtt néhány perccel a bejárathoz. A jegyárusító hölgy már csomagolt, készült hazamenni.

-"Épp most zárok, nem tud már bemenni." - közölte.

Kétségbeesetten kapálóztam, hogy mennyit utaztam, izzadtam, hogy még néhány percre láthassam ezt a csodát.

-"Holnap reggel utazunk haza, látnom kell! Ne legyen már ilyen kegyetlen velem..."

-"Jó, menjen be, ne is lássam, úgyis van még bent egy csoport." Még a belépőjegy árát sem fogadta el. Örök hálám a néninek...

Rohantam, hogy legalább néhány pillantást vessek erre a monumentumra. És készíthessek néhány fotót. Sikerült... Objektívet cserélni nem volt időm, és mivel a halszemmel KELLETT nekem kép innen (A hegy gyomra vészjóslóan mordult: "Halszem! Halszem! Halszem!"), csak a 8 mm-est használtam. Íme, alant.

"A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, de a legcsodálatosabb közülük talán a hegyestűi bányaudvar nyugati peremén található, ahol panorámakép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető."

Forrás: https://www.bfnp.hu

6 megjegyzés :

 1. Cséfalvay Katalin2013. szeptember 22. 18:10

  Nagyon jók lettek a képek! Jót tesz neki a halszemoptika, a felhők és az ff! No meg Te!

  VálaszTörlés
 2. Én csak megnyomtam a szuper technikai eszköz tetején a gombot...:)
  De örülök neki és köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Fantasztikusan jók a képek. Ezt a halszemet nagyon irigylem, remek választás volt, dinamikus és drámai képek születtek.

  VálaszTörlés
 4. Valóban egy olyan plusz, amit addig elképzelni sem tudtam. Bár gyakran, ha olyan a téma, nem tudom, meg nem is szeretném használni, de nagyon szeretem.:)
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Jó időben, jó helyen. Remek fotók készültek, grat! :)

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm szépen!:)

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Rendszeres olvasók

Bejegyzés értesítő e-mail-ben

Rólam ennyit

Fotóm
Budapest, Hungary
„A festőnek nemcsak azt kell festenie, amit maga előtt lát, hanem azt is, amit magában lát. Ha azonban semmit sem lát magában, akkor hagyja abba annak festését is, amit maga előtt lát.” Caspar David Friedrich Azt hiszem, ez a fotózásra is igaz...

Bloggyűjtemény