2013. szeptember 22., vasárnap

Utolsó este, utolsó képek - Hegyestű


Utolsó nap, utolsó este, utolsó bejegyzés, utolsó képek.

Egy pár órás rohanás (próbáltam még ebbe a csepp időbe néhány helyszínt belesűríteni) végkifejlete. Mikor csapzottan kiszálltam az autóból, tudtam, hogy kb. egy óra múlva az ábrahámhegyi strandon találkozom a kedvesemmel. (Hogy aztán egy kedves seregély, a hegyesdi képeket mutogatván Alíznak, véleményével a fényképezőgép kijelzőjét illesse kellő távolságból, reptében.) Szóval, nem akartam elkésni a randiról...:)

Nem sok időm volt, sőt azt sem tudtam, nyitva van-e még egyáltalán a Hegyestűhöz vezető kapu. Szinte futva érkeztem zárás előtt néhány perccel a bejárathoz. A jegyárusító hölgy már csomagolt, készült hazamenni.

-"Épp most zárok, nem tud már bemenni." - közölte.

Kétségbeesetten kapálóztam, hogy mennyit utaztam, izzadtam, hogy még néhány percre láthassam ezt a csodát.

-"Holnap reggel utazunk haza, látnom kell! Ne legyen már ilyen kegyetlen velem..."

-"Jó, menjen be, ne is lássam, úgyis van még bent egy csoport." Még a belépőjegy árát sem fogadta el. Örök hálám a néninek...

Rohantam, hogy legalább néhány pillantást vessek erre a monumentumra. És készíthessek néhány fotót. Sikerült... Objektívet cserélni nem volt időm, és mivel a halszemmel KELLETT nekem kép innen (A hegy gyomra vészjóslóan mordult: "Halszem! Halszem! Halszem!"), csak a 8 mm-est használtam. Íme, alant.

"A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, de a legcsodálatosabb közülük talán a hegyestűi bányaudvar nyugati peremén található, ahol panorámakép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető."

Forrás: https://www.bfnp.hu





6 megjegyzés:

  1. Cséfalvay Katalin2013. szeptember 22. 18:10

    Nagyon jók lettek a képek! Jót tesz neki a halszemoptika, a felhők és az ff! No meg Te!

    VálaszTörlés
  2. Én csak megnyomtam a szuper technikai eszköz tetején a gombot...:)
    De örülök neki és köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan jók a képek. Ezt a halszemet nagyon irigylem, remek választás volt, dinamikus és drámai képek születtek.

    VálaszTörlés
  4. Valóban egy olyan plusz, amit addig elképzelni sem tudtam. Bár gyakran, ha olyan a téma, nem tudom, meg nem is szeretném használni, de nagyon szeretem.:)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Jó időben, jó helyen. Remek fotók készültek, grat! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen!:)

    VálaszTörlés