2013. szeptember 17., kedd

Emberi komédia az ürgék földjén

Ígéretemhez híven folytatnám az augusztusi történések képes beszámolóját, remélem, még nem unalmas. Ha visszalapozol, megnézheted őket, Káli-medence címke alatt.

Az előző előtti posztban a bontott csirke hiányából fakadó konfliktushelyzetet próbáltam felvázolni, az a fotó a Kornyi-tónál készült. A képen látható két szobor egy négyalakos kompozíció része, Veszprémi Imre "Emberi komédia" című, 1986-ban készült műve. Ugye, nem is álltam olyan messze az igazságtól, pedig amikor megláttam azt a két szoboralakot, már akkor eszembe jutott az a régi reklámfilm:

Kővágóörs felől autózva Köveskál felé, bal oldalt mintha valami UFO jellegű dolgot láttam volna. Biztos megsütött a nap, gondoltam, megállni nem akartam, továbbmentem. De csak kíváncsi voltam, és Köveskálról visszamentem megnézni, tényleg délibáb volt-e. Nem volt az. Valóságos UFO-k voltak. Kiszálltam a kocsiból és néztem bambán. Ez mi? Bizarr látvány volt. De tetszett, nagyon is. Egy hatalmas területű fátlan, csupasz részen, egy magaslaton négy alak uralta a tájat...


"Kész csoda, hogy még van. A Kornyi-tó, bizony néha csupán kiszáradófélben lévő pocsolyának tűnik, nehéz megpillantani a vízfelületét, mely látott már jobb időket, – igazolják ezt a múlt század hatvanas éveiben Jancsó Miklós itt forgatott filmjei is!

Mégis, itt nem az egybefüggő vízfelületen van a hangsúly, hanem valami máson, amit csak az tud megérezni, aki már járt erre! Van egyfajta ereje a helynek, a távolban elsuhanó autók zaját pedig elnyomja a madarak, a szél éneke, a rovarok döngicsélése és az ide hallatszó harangzúgás. 

"A Káli-medence legnagyobb tava. Cipó szerint ez a világ közepe, és valóban van ilyen érzése az embernek, amikor itt jár. A Balaton-felvidéki nemzeti park része… A Köveskálról Kővágóörsre vezető úttól jobbra eső sík területen van. Az útról nem nagyon lehet látni, de Veszprémi Imrének a tó melletti kis dombon álló szoborcsoportját észre lehet venni. Az szobrokon kicsit túlhaladva, az út mellett egy kis parkolóban lehet megállni, onnan gyalog kell menni.” [http://www.geocaching.hu]

"A bedekker szerint ezek bizarr nevű növényritkaságok valóságos rezervátumai, több mint száz madárfaj állandó vagy ideiglenes lakóhelyei; hat-hét éve még a magyar természetvédelem címermadara, a nemeskócsag is fészkelt a tavon. “Felejtse el, ott már alig talál vizet – legyint a vendéglátóegység hőségtől rogyadozó vezetője, aki egy üveg jéghideg Theodorát nyom a tarkójának. – Amikor kölök voltam, a tóra jártunk fürödni meg horgászni. Azóta minden hal megdöglött a tóban. Hogy miért? Hát rajtunk ez a szárazság, meg szerintem a Kékkút is rátett egy lapáttal azzal, hogy leszívja a vizet. De azért, ha kedve van, csak nézze meg.” [http://index.hu]

Mint mondtam, van itt minden mi csodába illő, minden évszakban, és persze innen a medence közepéről a legszebb körbenézni e varázslatos – mindig más arcát mutató tájon! 

"A Kornyi-tónál a tavaszi hérics sárgába öltöztette a földet. Ürgéket láttam futkosni a mezőn, többfelől is jött a füttyentő kiáltásuk. A Kornyi-tó – mely a Káli medence legnagyobb tava a maga 20 hektárjával – nagy részén le volt aratva a nád, sok helyen így csillogott a víz a növényzet között. Egy helyen szabályos vízi utca nyílt. Itt is főként a hangokon, illetve az énekeken volt a hangsúly. Megszólalt ez évi 110. fajként a cserregő nádiposzáta. Szólt a guvat, szárcsa, vízityúk, trillázott a kis vöcsök. A bíbic szokásához híven jajongott csapongva. A mezei pacsirták nászrepültek, míg egy vörös vércse szitált áldozatát lesve a légtérben, ahol egy füsti fecske is cikázott. Igazi korai tavaszi hangulatok fogadtak tehát a Káli-medencében. [http://webmadarasz.forumx.hu]"

Forrás: http://micsodabalaton.wordpress.com/2010/12/26/kornyi-to-es-a-theodora-tanosveny-kali-medence/

A dombról széttekintve öt falu hét templomtornya látható. Valószínűtlenül gyönyörű hely, aki a közelben jár, ki ne hagyja!

3 megjegyzés :

  1. Látod, erre az írásodra nem is emlékeztem, mégis ott lehetett a tudatalattimban. Idén mi is meglátogattuk a bordás urakat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És biztosan nem bántátok meg, nagyon klassz hely!

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Rendszeres olvasók

Bejegyzés értesítő e-mail-ben

Rólam ennyit

Fotóm
Budapest, Hungary
„A festőnek nemcsak azt kell festenie, amit maga előtt lát, hanem azt is, amit magában lát. Ha azonban semmit sem lát magában, akkor hagyja abba annak festését is, amit maga előtt lát.” Caspar David Friedrich Azt hiszem, ez a fotózásra is igaz...

Bloggyűjtemény