2013. szeptember 17., kedd

Emberi komédia az ürgék földjén

Ígéretemhez híven folytatnám az augusztusi történések képes beszámolóját, remélem, még nem unalmas. Ha visszalapozol, megnézheted őket, Káli-medence címke alatt.

Az előző előtti posztban a bontott csirke hiányából fakadó konfliktushelyzetet próbáltam felvázolni, az a fotó a Kornyi-tónál készült. A képen látható két szobor egy négyalakos kompozíció része, Veszprémi Imre "Emberi komédia" című, 1986-ban készült műve. Ugye, nem is álltam olyan messze az igazságtól, pedig amikor megláttam azt a két szoboralakot, már akkor eszembe jutott az a régi reklámfilm:

Kővágóörs felől autózva Köveskál felé, bal oldalt mintha valami UFO jellegű dolgot láttam volna. Biztos megsütött a nap, gondoltam, megállni nem akartam, továbbmentem. De csak kíváncsi voltam, és Köveskálról visszamentem megnézni, tényleg délibáb volt-e. Nem volt az. Valóságos UFO-k voltak. Kiszálltam a kocsiból és néztem bambán. Ez mi? Bizarr látvány volt. De tetszett, nagyon is. Egy hatalmas területű fátlan, csupasz részen, egy magaslaton négy alak uralta a tájat...


"Kész csoda, hogy még van. A Kornyi-tó, bizony néha csupán kiszáradófélben lévő pocsolyának tűnik, nehéz megpillantani a vízfelületét, mely látott már jobb időket, – igazolják ezt a múlt század hatvanas éveiben Jancsó Miklós itt forgatott filmjei is!

Mégis, itt nem az egybefüggő vízfelületen van a hangsúly, hanem valami máson, amit csak az tud megérezni, aki már járt erre! Van egyfajta ereje a helynek, a távolban elsuhanó autók zaját pedig elnyomja a madarak, a szél éneke, a rovarok döngicsélése és az ide hallatszó harangzúgás. 

"A Káli-medence legnagyobb tava. Cipó szerint ez a világ közepe, és valóban van ilyen érzése az embernek, amikor itt jár. A Balaton-felvidéki nemzeti park része… A Köveskálról Kővágóörsre vezető úttól jobbra eső sík területen van. Az útról nem nagyon lehet látni, de Veszprémi Imrének a tó melletti kis dombon álló szoborcsoportját észre lehet venni. Az szobrokon kicsit túlhaladva, az út mellett egy kis parkolóban lehet megállni, onnan gyalog kell menni.” [http://www.geocaching.hu]

"A bedekker szerint ezek bizarr nevű növényritkaságok valóságos rezervátumai, több mint száz madárfaj állandó vagy ideiglenes lakóhelyei; hat-hét éve még a magyar természetvédelem címermadara, a nemeskócsag is fészkelt a tavon. “Felejtse el, ott már alig talál vizet – legyint a vendéglátóegység hőségtől rogyadozó vezetője, aki egy üveg jéghideg Theodorát nyom a tarkójának. – Amikor kölök voltam, a tóra jártunk fürödni meg horgászni. Azóta minden hal megdöglött a tóban. Hogy miért? Hát rajtunk ez a szárazság, meg szerintem a Kékkút is rátett egy lapáttal azzal, hogy leszívja a vizet. De azért, ha kedve van, csak nézze meg.” [http://index.hu]

Mint mondtam, van itt minden mi csodába illő, minden évszakban, és persze innen a medence közepéről a legszebb körbenézni e varázslatos – mindig más arcát mutató tájon! 

"A Kornyi-tónál a tavaszi hérics sárgába öltöztette a földet. Ürgéket láttam futkosni a mezőn, többfelől is jött a füttyentő kiáltásuk. A Kornyi-tó – mely a Káli medence legnagyobb tava a maga 20 hektárjával – nagy részén le volt aratva a nád, sok helyen így csillogott a víz a növényzet között. Egy helyen szabályos vízi utca nyílt. Itt is főként a hangokon, illetve az énekeken volt a hangsúly. Megszólalt ez évi 110. fajként a cserregő nádiposzáta. Szólt a guvat, szárcsa, vízityúk, trillázott a kis vöcsök. A bíbic szokásához híven jajongott csapongva. A mezei pacsirták nászrepültek, míg egy vörös vércse szitált áldozatát lesve a légtérben, ahol egy füsti fecske is cikázott. Igazi korai tavaszi hangulatok fogadtak tehát a Káli-medencében. [http://webmadarasz.forumx.hu]"

Forrás: http://micsodabalaton.wordpress.com/2010/12/26/kornyi-to-es-a-theodora-tanosveny-kali-medence/

A dombról széttekintve öt falu hét templomtornya látható. Valószínűtlenül gyönyörű hely, aki a közelben jár, ki ne hagyja!









3 megjegyzés:

  1. Látod, erre az írásodra nem is emlékeztem, mégis ott lehetett a tudatalattimban. Idén mi is meglátogattuk a bordás urakat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És biztosan nem bántátok meg, nagyon klassz hely!

      Törlés