2017. január 27., péntek

Tisza-tavi jégtúra

A január eleji kemény fagyok kellően masszív jégpáncélt prezentáltak állóvizeink tetejére, de a folyóink sem adták sokkal alább, a Dunában például csendesen hömpölyögtek az akár több méteres, 20 centi vastag táblácskák.
Ezúttal a Tisza-tó vadregényes zugait jártuk be tapasztalt túravezetőnkkel, úgy, ahogy még soha (legalábbis én), a tó jegén.

A -20 körüli hideg azon a hétvégén már alábbhagyott, ahogy közeledtünk a tó felé, letérve az M3 autópályáról, erős ködbe kerültünk, a nap azonban szabadon szórta fényét. Csak -10 °C volt. És vagy 20 cm hó, aminek Budapesten nyoma sem volt. Illetve csak a nyoma egy vacakocska havazásnak.

Nehezen indultunk, mert a jeget igencsak megkezdte a előző napok napsütéses időjárása, napközben inkább már 0 °C fölé emelkedett a hőmérő higanyszála (ezt meteorológusok sem mondhatták volna szebben). Aznapra 5 fokos meleg lett!
Szóval, a jég recsegett-ropogott, és nem volt összefüggő a felületén. Kicsit megijedtünk, de vezetőnk segítségével óvatosan, a tó szélén haladva nekivágtunk.

Furcsa volt itt gyalogolni, ahol korábban csónakból figyeltem a madarakat. Érdekes volt így látni ezt a gyönyörű helyet!
A túrát végül sikerrel abszolváltuk, még az Öreg Tiszát is megnéztük a zsilip másik oldalán.
A végén, szó szerint két méterrel a szilárd talajra lépés előtt utolsóként érkező társunk hatalmas robajjal (legalábbis nekem annak tűnt), fél lábbal szakadt a hűvös lébe. Szerencsére a másik lába a jég felett maradt, ügyesen kihengeredett a veszélyes területről. 
A vizes textil kérdését sikerült szerencsésen megoldani, így nagyobb baj, megfázás nem lett a dologból...

A téli Tisza-tavi sétát meg is örökítettem néhány képkocka erejéig, amelyeket most, illetve későbbi bejegyzésben láthatsz.4 megjegyzés :

 1. ezek nagyon jó képek, szuper lehetett! ☺️

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper volt, köszi!
   Ilyen Nálad biztos nincsen! ;)

   Törlés
 2. Valodi remekmuvek a kepek. Foleg az elso ketto tetszik

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Kati, nagyon klassz volt a túra! Csak ne lett volna ilyen rohadék meleg...:)

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Rendszeres olvasók

Bejegyzés értesítő e-mail-ben

Rólam ennyit

Fotóm
Budapest, Hungary
„A festőnek nemcsak azt kell festenie, amit maga előtt lát, hanem azt is, amit magában lát. Ha azonban semmit sem lát magában, akkor hagyja abba annak festését is, amit maga előtt lát.” Caspar David Friedrich Azt hiszem, ez a fotózásra is igaz...

Bloggyűjtemény