2014. augusztus 12., kedd

Vicces kommunizmus


Meggyógyult és visszatért betegállományából a Párt titkárnője, aki egész napos feszített munkatempóval lehetővé tette, hogy láthasd a többi fotót is. A Központi Párt vezetőjének lelkesítő beszédét itt olvashatod, na meg láthatod az első körben közzétett képi dokumentumokat is.

A cím kissé fura, bár pont ez volt a célom.
Persze, a téma nem vicc, és nem is akarok viccet csinálni belőle. Amikor szóba kerül ez az időszak, gyakran parázs viták alakulnak ki. Ez is azt mutatja, hogy az emberek többségéből heves érzelmeket vált ki. Igaz, az akkor teljesen megszokott és akár átélt dolgokon ma sokat mosolygunk.

Nem akarok politizálni, mert nem érdekel a politika. Kamaszként éltem át, amikor az ország (névleg) elhagyta az addig rendületlenül járt utat.
Manapság érdekes látni minden tárgyat, szobrot, fényképet, bármit, amelyek a '89 előtti időszakról mesélnek.

Szeretném egy kicsit elvenni a dolog élét és a képek komoly hangulatát kissé tompítani.
Ezért kerestem néhány kommunista viccet.
Ha Neked is eszedbe jut esetleg egy ilyen, jöhet a kommentbe.

A képek a Memento Park-ban készültek.

Az elefánt egy rohanó csigával találkozik. Megkérdi:
- Hová olyan sietve?
- Futok a kommunizmus elől. Tudod, nekem is van házam, a feleségemnek is, a gyerekeimnek is, és ezek mindent elvesznek. Jobb, ha te is futsz!
Erre az elefánt is elkezd futni és találkozik a medvével.
Kérdezi a medve:
- Hová futsz, elefánt?
- Futok a kommunizmus elől. Tudod, én is nagy lábon élek, a feleségem is és a gyerekeim is, és ezek mindenből ügyet csinálnak. Jobb, ha te is futsz!
Erre a medve is futni kezd.
Találkozik a róka komával, aki kérdezi tőle:
- Hová futsz, medve?
- Futok a kommunizmus elől. Tudod, nekem is van bundám, a feleségemnek is, a gyerekeimnek is, és ezek mindent elvesznek tőlünk. Jobb, ha te is futsz!
A róka gondolkodni kezd: "Mién fussak? Vörös is vagyok, ravasz is, belőlem még párttitkár is lehet!"

Az átkosban két rab beszélget a börtönben: -Te miért kerültél ide? -Elszólás miatt -??? -Kádár Elvtárs nálam akart autót venni. Beszállt, de nem igazán volt neki kényelmes. Erre azt mondtam, hogy talán meg kellene dönteni a kormányt.

A rendszerváltás után találkozik két melós: - Maga eddig alacsony volt, most meg magas! - Hát igen! - Maga eddig sovány volt, most meg kövér! - Hát igen! - Maga eddig fekete volt, most meg barna! - Hát igen! - Hogy megváltozott, Kovács elvtárs! - De én nem vagyok elvtárs! - Hát már az sem?


1953-ban fejtágító falugyűlést tartanak. A beszéd után a szónok így szól: - Elvtársak, várom a kérdéseiket! - Nekem volna három kérdésem - jelentkezik Kohn bácsi. - Hová lett a hús, hová lett a kenyér és hová lett a bor? Egy hét múlva ismét falugyűlés, a szónok ismét kérdésekre vár. Jelentkezik Grün bácsi. - Nekem csak egy kérdésem volna: hová lett a Kohn?...


Kádárnak este nyolckor beszédet kell mondani a tv-ben, és elromlott a szolgálati kocsija. Nincs mit tenni, taxit kell hívni. Épp arra jön egy taxi, Kádár megállítja. - Mondja, jóember, elvinne engem? - kérdezi Kádár. A taxisofőr a sötétben nem ismeri meg: - Elvinném én magát szívesen, de sietek haza, mert mindjárt Kádár fog beszélni a tv-ben, és meg akarom nézni! Kádárnak nagyon jólesik, hogy ilyen lelkes híve van, benyúl a belső zsebébe és elővesz egy ezrest, hogy megajándékozza vele. A taxisofőr, amikor meglátja az ezrest, így szól: - Tudja mit, uram, ott egye a fene Kádárt, inkább elviszem magát!

Magyarország labdarúgó-válogatottja a Szovjetunió csapatával játszik barátságos mérkőzést, amikor a meccs állása egy-egyre áll és a magyar csapat tizenegyesrúgáshoz jut. Nagy a tanácstalanság, valakit a lelátón jelenlévő Kádár Jánoshoz küldenek, hogy döntse el, ki rúgja a döntő gólt. Kádár a következő tanácsot adja: - Bene lője!
A tsz-paraszt szorgalmasan kaszálja a lucernát. Meglátja Novotny elvtárs, odamegy, és megkérdezi, hogy mennyit teljesít egy nap. - Egy holdat- feleli büszkén. - Az kevés, nálunk már két holdat is levágnak egy nap alatt. - Az hogyan lehetséges? - Hát úgy, hogy egy nyélre két kaszát tesznek, és oda is, meg vissza is vágják a rendet, üresjárat nincs. A paraszt szót fogad, és oda-vissza vágja a rendet. Arra megy Brezsnyev elvtárs, megkérdi, mennyi a teljesítés. A paraszt nagy büszkén mondja, hogy két hold. - Az kevés - mondja Brezsnyev elvtárs. - Ha a derekadra kötnél egy gereblyét, akkor mire a sor végére érnél, már fel is lenne gyűjtve. A paraszt most is szót fogad, de nagyon elfárad. Arra megy Kádár elvtárs. A paraszt meglátja, eldobál kaszát, gereblyét és elszalad. - Halló, ne szaladjon! - kiabál utána Kádár elvtárs. - Már tudom, mit akar mondani! Kössek a micsodámra egy viharlámpát, és éjjel-nappal arassak! - Század, vigyázz! Tisztacserére sorakozó! - Ma Szergej cserél Ivánnal!

2 megjegyzés: