2019. július 8., hétfő

Saját Lenin szobor


Konica Hexanon AR 40/1.8

Amennyiben viszonylag rendszeresen követed a blogot (ami persze nem könnyű, mert a felhozatal a közepesnél mindenképpen gyengébb, kettes, jóindulattal hármas alá), nem érhet meglepetésként a következő megállapítás: gyengém az indusztriál környezet, az ipar nyomai - főleg egykori léptei a fejlődő gazdaság útján - igen finoman, jólesően rezegtetik lelkem legbensőbb húrjait.

Konica Hexanon AR 40/1.8

Csepel, a Csepel Művek területe e tekintetben igazi paradicsom, ahová a hozzám hasonló betegek bármikor szívesek beteszik a lábukat, ahol hirtelen megcsapja őket a fülledt romantika.
Konica Hexanon AR 40/1.8

Erre a brutálisan meleg június végi hétvégén remek alkalom kínálkozott, igazi névnapi ajándék bontakozott ki a távolban, ami szerencsére pont úgy alakult, hogy lehetőségem volt néhány rövid órácskát sétálni a romantikus Művekben, ahol az a csodálatos rozsda folyamatosan rágja át magát mindenen. Ilyen ez a fránya korrózió. Ha hagyják, ő bizony nem restell terjeszkedni.

Konica Hexanon AR 40/1.8

Ez bizony a pusztulás, az enyészet biztos jele. Ám a kép csalóka. Csepel büszkesége nem csak haldoklik, de egyben virágzik is, hiszen rengeteg nagyon is aktív cég tevékenykedik itt.

Konica Hexanon AR 40/1.8

Néhány ezek közül eme nevezetes két napon lehetővé tette, hogy a Nyitott Gyárak Hétvégéjén kapui nyitva álljanak a nagyérdemű előtt, így azok betekintést nyerhessenek az adott cég életébe, technológiai folyamataiba, szakmai részletekbe, a gyártásba.
A program hasonló a Budapest100 hétvégéjéhez, ahol 100 éves házak nyitják meg kapuikat évről-évre az érdeklődő publikum előtt szerte Budapesten.
Pontosan ennek apropóján jött az ötlet, az "ipari BP100" ötlete. A KÉK (Kortárs Építészeti Központ) szervezésében, rengeteg önkéntessel kalauzolta az érdeklődőket. Programokat, tematikus sétákat szerveztek, történeteket meséltek. Egyáltalán lehetővé tették, hogy - ha csak 1-2 szívdobbanás erejéig is - a résztvevők átérezhessék ennek a több mint 100 éves komplexumnak a hangulatát, a milliőjét. Lehetővé tették, hogy ha akarod és nyitott vagy rá, a munkások helyébe képzeld magad, akik nap mint nap meglehetősen méltatlan és iszonyatosan nehéz körülmények között küzdenek a fizetésükért.
Konica Hexanon AR 40/1.8

Én két tematikus sétára tudtam regisztrálni, ezeken volt még szabad hely.
Szombaton a "Nagykalapács utca, Posztógyár köz, Vasút sor" elnevezésű sétán vettem részt, ahol rengeteg történetet hallottam az utcanevekhez kapcsolódóan a Művek történetéről

A vasárnapi séta témája "Az ipari esztétika és a street art találkozása egy Instagram sztoriban". Ez utóbbihoz fűztem nagyobb reményeket, már a cím is nagyon izgalmas volt. Nem is csalódtam.
Ezen kívül szabadon választott ritmusban róttam a gyönyörűbbnél gyönyörűbb, választékos ipari nevekkel ellátott utcákat. 💘
Konica Hexanon AR 40/1.8

Eme posztban a szombati séta alkalmával készített képek egy részét tettem "közkinccsé", amelynek folytatását tervezem még.
A vasárnapi program során elkattintott fotók pedig egy harmadik bejegyzésben kerülnek majd elő a vinyó legmélyebb bugyraiból.

Konica Hexanon AR 40/1.8

Hát kérem, büszkén és egyben szégyenkezve jelenthetem: ez Magyarország talán legrégebbi és legnagyobb gyártelepe, amely saját Lenin szoborral rendelkezett a bejáratnál (ma a Memento Parkban látható).
Konica Hexanon AR 40/1.8

Konica Hexanon AR 40/1.8


Konica Hexanon AR 40/1.8


Konica Hexanon AR 40/1.8

Konica Hexanon AR 40/1.8

Konica Hexanon AR 40/1.8

Konica Hexanon AR 40/1.8

2 megjegyzés:

  1. Kedves laci! Kiváló meglátásaid vannak, szeretem a stílusodat, a képeid profi munkák, hangulatosak, technikailag is kiválóak. Egyedi és megismételhetetlen. Az írásod stílusa pedig szórakoztatató és tartalmas. Nagyon szeretem a blogodat, kérlek nem mond, hogy a felhozatal átlag alatti, mert ez egyszerűen nem fedi a valóságot!

    VálaszTörlés