2013. szeptember 4., szerda

A misebor otthona

Folytatnám bő lére eresztett beszámolómat az ország egyik legszebb részéről.

A szomszéd faluba sajna bringával nem volt lehetőségünk, időnk átugrani. Kihagyni azonban nem akartam, autóval tettem egy villámlátogatást. Tényleg villám volt, mert akkor már igyekeznem kellett Tapolcára. Nagy szomorúságomra fél óránál többet nem töltöttem itt. Így hát nem azért készült ebben a faluban a talán legkevesebb fotó, mert nem tetszett, sőt...!

"A mai - 300 lelket számláló - Mindszentkálla község a Káli-medence észak-nyugati részén, a Kopasz-hegy keleti lábánál fekszik.

A község természeti adottságai ősidők óta kedvezőek voltak a letelepedésre, nem véletlen, hogy már a honfoglalás utáni időkben szállásbirtokként szerepel. Első írásos említése 1277-bõl ismert. A Káli-medence községei  – köztük Mindszentkálla is -  Kál horka (harka, vérbíró) szállásbirtoka volt. Mint ilyen, 1341-ben került a veszprémi püspök birtokába,  cserébe Tátika váráért. Előnevét Mindszentek tiszteletére szentelt templomáról kapta. Első neve Villa omnium sanctorium Kaal volt. Később Mindszentkállakisfalud néven említették.

Eredetileg három község állt a mai Mindszentkálla helyén: Mindszent, Kálla és Kisfalud. Ezek összeépüléséből, egyesüléséből keletkezett a mai település. Kisfaludot 1548-ban felégették a törökök, majd a visszaköltözött lakosságot a XVI. század végén újra elkergették.  Kisfalud 1696-ban a veszprémi káptalan birtoka lett, ahol 11 jobbágy- és zsellércsalád élt. 1700-ban már Mindszentkállával együtt írták össze.

Mindszentkálla népes helységnek számított a XVI. században. A források tanúsága szerint 1531-ben húsz adófizető telek és több puszta is tartozott hozzá. A török pusztítások dacára is újra benépesült, s a XVI-XVIII. századi rovásösszeírásokban is mindvégig szerepel. 

A falu határának nagy részét 1945 elõtt a veszprémi püspökség birtokolta. Ma is itt van az érsekség legnagyobb szőlészete, itt terem az egyházi szertartások misebora.
Az egyházi birtokon kívül létezett a Kerkápoly és Bodor-féle alapítványi birtok, valamint az úrbéres közbirtokosság földje. A nagybirtokokat 1945-ben felosztották, így a község tulajdonába került a veszprémi püspökség két majorja, a Kereki és a Szent Imre major is. Az Imre majort abban az időben Sanyarú majornak hívták. 

Mindszentkállát fennállásától kezdve mindvégig római katolikus vallásúak lakták, amit a község neve is bizonyít. Temploma és parochiális egyháza már 1335-ben létezett. Papjáról az 1333. évi tizedjegyzék is említést tesz. A középkori falu eredeti gótikus templomának csak a romjai láthatók a mai templom feletti domboldalon, ill. fennmaradt az ezt jelölő Pusztatemplom név.
A mai templom 1829-ben épült klasszicista stílusban. A főoltár, a szószék és a padok, valamint az orgonaszekrény 1830-ból származó klasszicista faragványok.  Érdekesség a mai sekrestyében található román kori keresztelőmedence. A falu búcsúünnepe november első vasárnapja.

A községben több városi család vett régi parasztházat, melyet felújítottak, s többen véglegesen itt telepedtek le. A szép táj, a nyugalom és a kirándulási lehetőségek nagy vonzerővel bírnak. Mindszentkálla a falusi turizmusra kiválóan alkalmas hely."

Forrás: http://www.mindszentkalla.hu/index.php/koezseguenk-toertenete

Gyönyörű hely ez is, akárcsak a többi környékbeli helység. Egy kis ízelítő alant, legközelebb, időrendi sorrendben tapolcai kötelezők.

[caption id="attachment_1263" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/1600 s
Aperture 4.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1258" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/1600 s
Aperture 4.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1259" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/125 s
Aperture 4.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Pattern[/caption]

[caption id="attachment_1260" align="alignnone" width="410"] Exposure time 1/1600 s
Aperture 4.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1261" align="alignnone" width="410"] Exposure time 1/2000 s
Aperture 4.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1262" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/800 s
Aperture 4.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

 

- cerezo -

2 megjegyzés:

  1. […] az ő kőtengeréről először és másodszor, a szívdöglesztő présházról, Mindszentkálláról és […]

    VálaszTörlés
  2. […] és még sokan Budapestről: Ujlaky Dini ide, a szomszédba, Cserhalmi Kékkútra, Hegyi Zoli Mindszentkállára, Szigethy Pali barátomék a testvérével már Szentbékkállán időztek. Ábrahámhegyen […]

    VálaszTörlés