2013. május 7., kedd

Kövér Mo

A szesztilalmat 1919-ben iktatták törvénybe, majd 1933-ban vált ismét legálissá az alkoholfogyasztás, amikor a közvélemény már tudta, hogy a szesz tilalma megbukott. A "húszas évek" sok színes figurát szült.


"Kövér" Mo Smith és Isadora "Izzy" Einstein, New-York-i szeszügynökök minden idők legdörzsöltebb "üzletemberei" voltak. Testes, kövér emberek, akik egyenként 240 fontot (kb. 110 kilót) nyomtak. A páros 1920-tól 1925-ig razziázta a zugkocsmákat álruhában, rabbinak, halásznak, futballistának vagy szeszcsempésznek öltözve, 4397 letartóztatást hajtottak végre, több mint 5 millió üveg zugalkoholt koboztak el.


Kövér Mo végül is belátta a régi mondás igazát: "ha nem tudod legyőzni őket, állj közéjük" és 1927-ben megnyitotta zugkocsmáját.


Forrás: innen.



Ma már szerencsére nem kell bujdokolni, csak letámasztod a bringádat, ha innál egy-két sört egy jó zene mellett.


Mi mással is lehetne az akkori hangulatot, életérzést legalább egy kicsit visszaidézni, mint egy dögös blues-zal, annak egyik legjelesebb képviselőjétől (John Lee Hooker). A blues pontosan az 1910-20-as években kezdte bontogatni szárnyait. Az első blues lemezeket akkoriban rögzítették, mikor két testes hősünk elkezdte hadjáratát, és betoppantak az első zugkocsmába, akkor  még meggyőződve végső győzelmükről.







- cerezo -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése