2013. május 18., szombat

8 mm


Azt mondják, akkor jöhet a 8 mm-es lencse, amikor az ember végképp kifogyott az ötletekből, amikor már nincs más a tarsolyban. Ezzel nem tudok teljes mértékben egyetérteni, bár az igaz, hogy lényeges, érzékeny mondanivaló átadására csak a legritkább esetben lehet alkalmas.
Van viszont egy olyan eszköz a kezünkben, amivel a látványt meglehetősen szokatlan formában adhatjuk vissza.Az extrém látószög jó lehetőséget ad, hogy a fantáziánkkal beszélgessünk kicsit. Persze nem kell ehhez 8 mm-es objektív, ezt bármilyen fókusztávolságú üveggel megtehetjük, de ez más. Hatalmas látószöge (Canon APS-C-s gépen 167°) miatt, amint látod, erősen torzít. De pont ez adja a varázsát. 30 cm-es közelpontjával és egy kis képzelettel kiadhatjuk magunkból a bennünk rekedt temérdek iróniát.:) Amihez persze humor társul.:) Például a lencsébe úgy belenevető ló, hogy meg is nyalhatná azt, tipikus példa erre.A halszemekkel nagyon könnyű élességet állítani. Rekesztől és tárgytávolságtól függően a képen gyakorlatilag minden éles lesz, hiszen nagy mélységélességgel fotózhatunk. Van egy hihetetlenül nagy előnye: ha otthon hagyod az állványodat, akkor sem kell kétségbe esned. Ezeket a képeket 1/20 sec. és 1/4 sec. közötti záridőkkel lőttem, kézből(!!!!!)! Igen, persze, nem remeg a kezem...:)Ezeket az objektíveket eredetileg a csillagászok számára fejlesztették ki, hiszen hatalmas látószögük miatt az égbolt sokkal nagyobb részét vizsgálhatták egyidejűleg. Itt például az égbolt (csillagok nélkül) az utca részét képezi:Szóval az én véleményem nem olyan rossz a halszemekről és ilyen üvegekkel fényképező fotósokról (persze ez csak egy kiegészítő eszköz lehet, amolyan csemege féle). Itt és itt megnézhetsz még egy-két bűvös nyolcassal készített képet.

8 megjegyzés :

 1. Szia Laci!
  Tetszenek a képek, főleg a második és az utolsó!:-))

  VálaszTörlés
 2. Köszi Anti!:-) Lassan elmehetnénk már egy fotósétára.:-)

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm! Thanks:-)

  VálaszTörlés
 4. Úgy látom, hogy neked is az egyik kedvenc helyszíned a Ludwig. :)

  VálaszTörlés
 5. Szeretem ezt a környéket.:-)

  VálaszTörlés
 6. Én imádom ezeket a képeket! Szeretném kipróbálni egy ilyen lencsével a fotózást! Ha nem jelent gondot elhoznád a bringatúrára?

  VálaszTörlés
 7. Köszi! Persze, hogy nem jelent akadályt, de ha nem baj, keressünk erre egy másik időpontot, mert nem akarok a bringán plusz egy lencsét cipelni.

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Rendszeres olvasók

Bejegyzés értesítő e-mail-ben

Rólam ennyit

Fotóm
Budapest, Hungary
„A festőnek nemcsak azt kell festenie, amit maga előtt lát, hanem azt is, amit magában lát. Ha azonban semmit sem lát magában, akkor hagyja abba annak festését is, amit maga előtt lát.” Caspar David Friedrich Azt hiszem, ez a fotózásra is igaz...

Bloggyűjtemény