2013. május 18., szombat

8 mm


Azt mondják, akkor jöhet a 8 mm-es lencse, amikor az ember végképp kifogyott az ötletekből, amikor már nincs más a tarsolyban. Ezzel nem tudok teljes mértékben egyetérteni, bár az igaz, hogy lényeges, érzékeny mondanivaló átadására csak a legritkább esetben lehet alkalmas.
Van viszont egy olyan eszköz a kezünkben, amivel a látványt meglehetősen szokatlan formában adhatjuk vissza.Az extrém látószög jó lehetőséget ad, hogy a fantáziánkkal beszélgessünk kicsit. Persze nem kell ehhez 8 mm-es objektív, ezt bármilyen fókusztávolságú üveggel megtehetjük, de ez más. Hatalmas látószöge (Canon APS-C-s gépen 167°) miatt, amint látod, erősen torzít. De pont ez adja a varázsát. 30 cm-es közelpontjával és egy kis képzelettel kiadhatjuk magunkból a bennünk rekedt temérdek iróniát.:) Amihez persze humor társul.:) Például a lencsébe úgy belenevető ló, hogy meg is nyalhatná azt, tipikus példa erre.A halszemekkel nagyon könnyű élességet állítani. Rekesztől és tárgytávolságtól függően a képen gyakorlatilag minden éles lesz, hiszen nagy mélységélességgel fotózhatunk. Van egy hihetetlenül nagy előnye: ha otthon hagyod az állványodat, akkor sem kell kétségbe esned. Ezeket a képeket 1/20 sec. és 1/4 sec. közötti záridőkkel lőttem, kézből(!!!!!)! Igen, persze, nem remeg a kezem...:)Ezeket az objektíveket eredetileg a csillagászok számára fejlesztették ki, hiszen hatalmas látószögük miatt az égbolt sokkal nagyobb részét vizsgálhatták egyidejűleg. Itt például az égbolt (csillagok nélkül) az utca részét képezi:Szóval az én véleményem nem olyan rossz a halszemekről és ilyen üvegekkel fényképező fotósokról (persze ez csak egy kiegészítő eszköz lehet, amolyan csemege féle). Itt és itt megnézhetsz még egy-két bűvös nyolcassal készített képet.

8 megjegyzés:

 1. Szia Laci!
  Tetszenek a képek, főleg a második és az utolsó!:-))

  VálaszTörlés
 2. Köszi Anti!:-) Lassan elmehetnénk már egy fotósétára.:-)

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm! Thanks:-)

  VálaszTörlés
 4. Úgy látom, hogy neked is az egyik kedvenc helyszíned a Ludwig. :)

  VálaszTörlés
 5. Szeretem ezt a környéket.:-)

  VálaszTörlés
 6. Én imádom ezeket a képeket! Szeretném kipróbálni egy ilyen lencsével a fotózást! Ha nem jelent gondot elhoznád a bringatúrára?

  VálaszTörlés
 7. Köszi! Persze, hogy nem jelent akadályt, de ha nem baj, keressünk erre egy másik időpontot, mert nem akarok a bringán plusz egy lencsét cipelni.

  VálaszTörlés