2020. június 18., csütörtök

Bőrig ázás, avagy néhány tesztfotó

Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8

Mivel a vetítőgép optikák iránti vonzalmam jelentős, mindig kiemelt figyelemmel fordulok a "piac" felé, hátha sikerül egy-egy kiemelkedő tudású, legendás példányt licit során megkaparintani.
Egészen egyedi, "egzotikus" darabok ezek, amelyek olyan képi világgal, rajzolattal rendelkeznek, amelyeket nem lehet utánozni egyetlen mai objektívvel sem, sőt gyakran direkte fényképezés céljából készült régi üvegekkel sem.
Ezek között persze vannak egészen rossz minőséget produkáló vetítők, ám vannak olyanok, amik simán levernek jópár hagyományos objektívet. Az élesség gyakran másodlagos tényező, a háttérkezelésük, a fókusz tartományon kívüli területek kezelése a képen számomra fontosabb, maga a megtestesült izgalom. :) Menyire krémes, mennyire homogén, mennyire "szappanbuborékos". Ezt hívják ugye bokeh-nak.
Ezeket a vetítő objektíveket digitális fotózásra alkalmassá kell varázsolni, csatlakoztathatóvá kell tenni a fényképezőgéphez és fókuszmechanikával fel kell szerelni.
Ez az Elmaron is egy ilyen darab, ráadásul hosszú (tele) és fényerős. A legendás Leitz egy vevítőgépének a lelkeként szolgált.
Kellemes általa készített mintafotókat láttam a neten, nagyon kíváncsi voltam rá a gyakorlatban.
Gondoltam, meló után szánok erre egy órácskát, és kiszaladok a szomszédos kiserdőbe.
Így is tettem.


Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8

Már a kiserdő mélyén jártam, amikor elkezdett dörögni. Áhh, gondoltam, ez manapság nem jelent semmit, majd odébb áll a vihar.
Nem tette. Egyszer csak olyan sötét lett, mint este. Na, gondoltam, ennek fele sem tréfa. De már késő volt. Egy percen belül olyan intenzitással kezdett esni, hogy komolyan megijedtem.
Megpróbáltam a táskára húzni az aljába cipzározott orkán esővédőt, hogy legalább a táskában ne álljon a víz. Nem jártam teljes sikerrel.
Hazafelé végig attól tartottam, hogy egy letörő faág vagy egy kidőlt fa lesz az utolsó dolog, amit látok ebből a gyönyörű szép és kedves világunkból.
Nem az lett, de mire hazaértem, már szinte nyeltem a vizet...

A néhány tesztfotó alapján pedig Te magad is megítélheted ennek a projektor lencsének a teljesítményét.


Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8


Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8

Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8

Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8


Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8

Leitz Wetzlar Elmaron 150/2.8

2 megjegyzés:

  1. Az a baj ezzel a fránya esővel, hogy az ember félti a gépét! Pedig igazán izgi képek születhetnek esőben! A fotók közül különösen a gombás és a cseresznyés tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Vízálló gépet kell venni... :)
      Köszi, hogy megnézted! :)

      Törlés