2016. július 13., szerda

Nesze, lerágott csont!

Van néhány (sok) fotótéma, amely a lerágott csont halmazba tartozik, hogy a matematika nyelvezetét csempésszem kicsit a blogba. (Matekból úgyis mindig sz.r voltam...)
Nos, a levendula is egyike ezeknek. Sőt, a levendula esetében már a csont is jócskán megrágva. Kutya egy felkapott téma a levendula.
Most én is egy lerágott csontot dobok Neked, kedves Blogolvasó, nem lesz túl finom.
De hát ez van. Népszerű, mert gyönyörű, mert isteni illata van, mert nagy tömegben nagyon látványos.

Vita nélküli, hogy Magyarországon a legszebb levendulát a Balaton-felvidéken láthatod. Olyan ott, mint nálunk a kutyatej, még az árokparton is csodás levendulát találsz. Egyszerűen az a páradús klíma, vagy tudja fene milyen áldás okán, csuda jól érzi ott magát.
Ezidáig úgy tudtam, Tihanyban található a legszebb levendulás kicsiny országunkban. De nem. Tihany tényleg tele van levendulával, minden kertben található, de az az ŐS levendulás már csak a nevéből él. Nem szép, tele gazzal, emberek százait meg engedik bele. Az ő fesztiváljuk is, ami a levendulán alapul, hát olyan, amilyen... Lényeg, hogy sok pénzt hagyjál ott.
Tihanyban szerintem azért volna min gondolkodni, mert ez a Tihany már nem az a Tihany... Szegény külföldiek is ordibálhatnak a visszhang hűlt helyén, mert maximum az anyós hangját hallják...
Attól függetlenül engem Tihany még ebben a mai mivoltában is elvarázsol.
Nos, a megoldás Dörgicse, 17 km-re Tihanytól. Igaz, itt belépőt kell váltanod, de hidd el megéri!
Itt sem éreztem, hogy nekem is örülnek, nem csak a pénzemnek, de valóban egy csodát láttam. Rengeteg fajta-féle levendulából készült "dolgot" lehet náluk kapni, és nem gagyikat. Valamit legalább kapsz is a pénzedért.
Az itt látható képek ebben a dörgicsei levendulásban készültek (egy kivételével, amelyet Balatonakali egyik közterén láttam), ahol a levendula számtalan fajtáját láthatod, a fehértől a rózsaszínen át, a lila ezer árnyalatáig mindenféle levendulát találsz itt.

Ha nem hiszed, járj utána! De már csak jövőre, amikor az illatos levendula ismét virágzik.

15 megjegyzés:

  1. Hát, lerágott csont vagy sem... Nekem nagyon tetszik. ;) Fekete öves levendula-imádó vagyok és most nagyon sárgulok az irígységtől. ;) Mondhatnám stílusosan, hogy lilulok, de az mást jelent. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy fekete öves levendula mestertől elfogadom a dicséretet, mert még kapok egy nagy pofont... :D
      Úgyhogy nagyon köszi! :)

      Törlés
  2. Le a kalappal előtted..Irtó jó szemed van..meg gyönyörüszép lelked!..Isten óvjon és áldjon..Ahogyan Te fotoztad a levendulákat..az egy csodával határos..<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább a levendula a csodálatos, csak le kellett fotózni! :)
      Nagyon köszönöm a dicséretet és a jókívánságot!

      Törlés
  3. Sok "lerágott csont" van a világban, de akkor sem mindegy, hogyan örökíti meg az ember. Ezek jó képek!

    VálaszTörlés
  4. Tihannyal kapcsolatban igazad van. Nekem is nagy csalodas volt. A kepeid gyonyoruek!

    VálaszTörlés
  5. Tihanyban utoljára középiskolás koromban voltam, ami már igencsak régen volt. Nagynéném itt lakik, de valahogy az évek hosszú során nem jutottam el ide újból. Fotóid elvarázsoltak, és hiába írod, hogy "csak le kellett fotózni". Ehhez szem és lélek is szükségeltetik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nevetnijo, nagyon örülök Neked, ismét! :)
      Köszönöm megtisztelő véleményed!

      Törlés
  6. Szemet gyönyörködtető fotók,szinte éreztem az illatát, még nem jártam Tihanyban,de bakancs listára felvéve.További munkáidhoz sok sikert kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mária, örülök a látogatásodnak!
      Nagyon köszönöm a jókívánságaidat, a későbbiekben is várlak vissza! :)

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés