2013. szeptember 11., szerda

Ház huszonháromezerért

"- Szomjas Gyuri mondta, hogy Kővágóörsön vett egy házat, és hogy gyönyörű a falu, és minden második ház eladó. Akkor már megvolt a százas Skodám, beültünk, lejöttünk, és azt láttuk, hogy minden házba bele lehet szeretni. És mindet fillérekért árulják. Ezt a kertet it, a zsinagóga mellett, rajta a félig romos, de lakható épülettel harmincezer forintra tartották. Víz nem volt benne, villany talán igen, kerítés semmi, minden beomolva, gyommal benőve. Hátul volt disznóól is, a hajdani és a mostani tisztaszobában pedig, ahol te szoktál aludni, valaha jászol volt, lovaknak, teheneknek.

- Amikor megvetted, laktak még itt emberek?

- Előtte másfél évvel még laktak. Harmincezer forintra tartották a házat, de Balázs Eszter papája, Bereményi apósa átjött Balatonszepezdről, és segített alkudni. Huszonháromezer forintért jutottam a házhoz. Ki gondolta volna, nekem házam lett! Házam a Balatonhoz közel."

"Pár év múlva egyre több ismerős vett házat itt, a Káli-medencében. Kardos Feri, Kardos Pityu, András Feri, Simó Sándor itt, a faluban, Sára Sándor Köveskálon, Erőss Tamásék, Kende Jánosék Kékkúton. Somogyi Győző akkor már Salföldön lakott. Minden évben többen jöttek, Savanyú Piroska Amerikából, Battyány Bálint a zürichi emigráció élén, Teszári Jutka Svédországból, és még sokan Budapestről: Ujlaky Dini ide, a szomszédba, Cserhalmi Kékkútra, Hegyi Zoli Mindszentkállára, Szigethy Pali barátomék a testvérével már Szentbékkállán időztek. Ábrahámhegyen Gödrös Frici már évszázados betelepülőnek számított, és jöttek-mentek, és egybefolytak és keveredtek a barátok, ismerősök és ismeretlenek. A révfülöpi strandélet, hatalmas karneválok Kisörspusztán a bányatavaknál, olimpiai játékok a környékbelieknek ugyanott. Nagy élet, színes forgatag, permanens vendégeskedés. Nem is tudom, hogy értünk rá ennyire. Voltak napok, hogy ötven-hatvan vendég fordult meg a házunknál. Az már talán sok volt. Nem győztük már borral és szódával."

"Csinosítgattuk a portákat, vezetgettük a vizet, pótolgattuk a kidőlt falakat - a környékbeli kontárok nagy megelégedésére. Mert hozzáértő iparos kevés volt arrafelé, segédmunkaerő meg még annyi se. Magad Uram, ha szolgád nincsen, ez volt a jelszó. Kevesen engedhettek meg maguknak komolyabb befektetést. Mégis, a falu képe lassan megváltozott. Egy dolgos, munkaképes településből majdhogynem üdülőtelep keletkezett. Az eredeti, ártatlan falut elmosta ez az újkori népvándorlás. Most meg már tele vagyunk hollandokkal, németekkel, ha nagyritkán bemégy a vendéglőbe, úgy zwanzigolnak, hogy honvágyad támad. Ott, ahol valaha lovas szekerek meg ökrös fogatok jártak, most dzsipek száguldoznak. A vendéglő is nekik szolgál. Én még jártam a Margit kocsmába, a juhászok kocsmájába, ahova nő nem tehette be a lábát. Éva volt az egyetlen, aki nem tudván ezt a szabályt, bejött. Majdnem fogdosni kezdték, hisz egyértelmű volt, hogy aki nő oda bemegy, az csak céda lehet. Évekig jártam oda úgy, hogy hozzám se szóltak, köszöntem, valamit visszamordultak. Eltelt négy-öt év. Látszott már, hogy erősen nádazni kell, mert kezdett besüppedni a tetőzet. A nádazáshoz a csaptatókat, tudod, amivel leszorítják a szegőnádat, azokat én vágtam, és biciklire kötözve öt-tíz fordulóval kihordtam az ecséri erdőből. A falu látta, hogy dolgozom a tetőn, és egyik este végre odaszólt az egyik legtekintélyesebb ember a juhászkocsmában: látom, jó vastag a nád. Megszólítottak, mert látták, hogy ez maga csinálja a tetőt a házán. Onnantól mindenki mindenkinek rendesen köszönt."

Forrás: Bérczes László CSEH TAMÁS című beszélgetőkönyve, Palatinus kiadó, 2007.

[caption id="attachment_1312" align="alignnone" width="768"]
Exposure time 1/400 s
Aperture 8.0
Focal length 35.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1314" align="alignnone" width="461"] Exposure time 1/60 s
Aperture 3.2
Focal length 22.00 mm
ISO 800
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1308" align="alignnone" width="409"] Exposure time 1/800 s
Aperture 4.5
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1309" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/640 s
Aperture 4.5
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1313" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/1000 s
Aperture 8.0
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1315" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/2500 s
Aperture 10
Focal length 17.00 mm
ISO 800
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1316" align="alignnone" width="768"]
Exposure time 1/2000 s
Aperture 10
Focal length 25.00 mm
ISO 800
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1311" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/400 s
Aperture 8.0
Focal length 35.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]

[caption id="attachment_1310" align="alignnone" width="768"] Exposure time 1/1250 s
Aperture 4.5
Focal length 85.00 mm
ISO 100
Metering mode Spot[/caption]







- cerezo -

2 megjegyzés:

  1. […] csodálom, hogy Cseh Tamás azonnal beleszeretett a környékbe, a faluba. Ő vajon hányszor ülhetett itt, egy kövön, […]

    VálaszTörlés
  2. […] és persze nem utolsósorban még néhány keresetlen kép erről a csodálatos faluról, ahol Kővágóörs felől érkezve, a faluban jobbra fordulva, néhány kilométer után megtalálod Monoszlót, az ő […]

    VálaszTörlés