2013. április 19., péntek

Látványos Lágymányos

Szerencse, hogy Budapestnek annyi hídja van. Mindenki válogathat kedvére, ízlése szerint. Mindegyiknek megvan a maga hangulata.

Nekem személy szerint a Megyeri és a Lágymányosi (Rákóczi) a favorit. A Megyeri fantasztikus, szerintem világszám.:) Kár, hogy mindig eszembe jut, ha meglátom, hogy mennyi munkás melózott vele, akiket nem fizettek ki. Márpedig elég sűrűn látom, mert arrafelé dolgozom...

Márciusban ahogy manapság hívják, a Rákóczi hidat vettem szemügyre. Közelebbről, gyalogosan először jártam ott, és így is lenyűgözött. Rohadék hideg volt, kb. másfél órát vártam a kékórára. Nagyon tetszenek azok a hatalmas, piros világítótestek, amikor felkapcsolják őket.

[caption id="attachment_514" align="alignnone" width="657"] Itt még nem voltak felkapcsolva[/caption]

 

Képzeljétek, ezt a hidat csak három évig építették. Akkor még gördülékenyebb volt ez is... Meg talán kevesebb politikus... A gyártás-szerelés a Ganz Acélszerkezeti Vállalat feladata volt. Történt mindez 1992-ben. Budapest első hídja volt akkor, amely nem valamely személyről  hanem földrajzi elhelyezkedése okán kapta a nevét. 2011-ben változtatták meg, ekkortól hívjuk Rákóczi hídnak. Én sokáig nem voltam képben, mire rájöttem, melyik budapesti hidat is keresztelték át. A mai napig az eredeti nevén hívom. Mint ahogy a Moszkva tér is Moszkva tér marad...

[caption id="attachment_515" align="alignnone" width="657"] Tombol a kékóra[/caption]

 

Még egy érdekesség, amiről most olvastam először. Az 1-es villamos végállomása a hídon innen maradt, nem megy át Budára. 2014-ben ez a tervek szerint megváltozik, a villamosvonal felújításával összhangban a 'trámváj" a Kelenföldi Pályaudvarig fog közlekedni.

A híd hossza 493,4 méter, szélessége 30,5 méter, 4 közúti sáv, gyalogjárda és kerékpárút is vezet át rajta. Világítása egyedi, a pilon közepén elhelyezett három-három halogén reflektor felfelé irányuló fényét a pilon tetején elhelyezett két-két tükörszárny (egyenként ötven tükörelemmel) vakításmentesen szórja szét az útpályán. A befolyási oldalon, a gyalogjárdát a kerékpárúttal és a korlátot - annak felső elemébe épített - fénycsöves berendezés világítja meg.

[caption id="attachment_516" align="alignnone" width="657"] A hal ezt látja a Dunából kipillantva[/caption]

- cerezo -

9 megjegyzés:

  1. Köszönöm Kati! Nekem inkább az első.:)

    VálaszTörlés
  2. Nálam a sorrend : Lágymányosi, Megyeri, Szabadság híd.
    A képek közül meg nem tudnék választani :)

    Minden fotósnál halom, hogy "kék óra". Ez mit is takar pontosan?

    VálaszTörlés
  3. Akkor az ízlésünk hasonló, köszönöm szépen.:)
    A kékóra az égbolt színéről kapta a nevét. A naplemente utáni egy óra, amikor a horizonton lebukott nap még megvilágítja az eget. Ettől lesz ilyen gyönyörű kék színe, nem pedig fekete. Figyeld meg az eget naplemente után, a nap irányában, majd pedig háttal a napnak.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a választ.

    Tudod mit szeretek benned? Hogy beszélgetsz a "rajongóiddal".
    Nem csak a lájk meg a megosztás érdekel téged.

    VálaszTörlés
  5. Köszi, én sokszor nem így érzem...
    Visszatérve, kicsit javítanék: ugyanez igaz a napfelkelte előtti egy órára is.:)

    VálaszTörlés
  6. […] fényképező fotósokról (persze ez csak egy kiegészítő eszköz lehet, amolyan csemege féle). Itt és itt megnézhetsz még egy-két bűvös nyolcassal készített […]

    VálaszTörlés